Kiracının Tahliye Sebepleri ve Takip Edilmesi Gereken Süreç

Kiracının Tahliye Sebepleri ve Takip Edilmesi Gereken Süreç

Kiracının tahliye sebepleri ve takip edilmesi gereken süreç, kira hukukunda kesin sürelerin olması nedeniyle kiracınız ile ilgili problem yaşıyorsanız çok vakit geçirmeden kira hukuku alanında uzman bir avukat ile çalışmanız gerekmektedir. Hak mahrumiyetleri yaşamamak adına uyuşmazlıkların çözümü noktasında avukata başvurmak şahsınızın faydasına olacaktır. Kira hukuku avukatı müvekkillerine etkili ve hızlı danışmanlık hizmeti vermektedir. Kira tespit davası hakkında da bilgi için makalemize bakabilirsiniz.

Kira Bedelinin Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye & Tahliye Davası

Kiracının tahliyesinde izlenecek yöntemlerden ilki; kirasını ödememesi ya da eksik ödemesi durumunda avukatınız tarafından başlatılacak icra takibine kiracınız tarafından itiraz edilmesi ya da ödeme emri kendisine tebliğ olmasından itibaren 30 gün içinde ödememesi halinde icra hukuk mahkemesinde açılacak tahliye davasıdır. Bu durumda tahliye davası sulh hukuk mahkemelerinde değil icra hukuk mahkemelerinde görüleceği için kiraya verenin lehinedir.

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye

İkinci ihtimal ise ev sahibinin kendisinin eşinin altsoyunun, üstsoyunun veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin eve ihtiyacı olması halinde açılacak olan davadır. Bu davanın avukat aracılığı ile yürütülmesi sizin lehinizedir. Konuta olan ihtiyacı somutlaştırmak ve ispatlamak gerekmektedir. İhtiyaç talebiyle tahliye davlarında da süreler büyük önem arz etmektedir. Özellikle “ev aldım kiracımı nasıl çıkartabilirim”, “kızım, oğlum evlenecek kiracım çıkmıyor” diyen kişilerin emlakçılar ile değil avukatlar ile süreci yönetmesi daha mantıklı olacaktır. Yargıtay içtihatlarında ihtiyaç sebebiyle tahliye davasında ihtiyacın samimi ve gerçek olması noktasına özellikle değinilmektedir. Kira hukuku avukatı olarak kira hukukundan doğan uyuşmazlıklarınızda en etkili sonuçlara ulaşmanız için deneyim ve tecrübelerimizle birlikte profesyonel hizmet vermekteyiz.

Evin Satılması Halinde Yeni Ev Sahibi Tarafından Kiracının Tahliyesi

Üçüncü ihtimalde ise kiracı evi kullanırken ev başkası tarafından satın alınılabilir. Bu durumda en çok “ev satın aldım kiracıyı çıkartma hakkım var mı varsa nasıl çıkartabilirim” şeklinde sorularla karşılaşmaktayız. Ev yeni kişi tarafından satın alındığında kiraya veren değişse bile kiracı, kira sözleşmesi gereği evi kullanmaya devam eder. Evin yeni sahibi kiracıyı evden çıkartmak istiyorsa evi kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kullanma zorunluluğunun olması şartıyla evi satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekir. 1 ay içerisinde yazılı bildirimde bulunmazsa kira sözleşmesini aynı şartlarla kabul etmiş sayılır. 1 ay içerisinde yazılı bildirimde bulunursa 6 ay sonrası için kiracıya evin tahliyesi davası açabilir. Kira sözleşmesinin bitimine 6 aydan kısa bir süre varsa bu sürenin bitmesini beklemesine gerek yoktur. Yeni ev sahibinin bazı gereksinimleri için sözleşmeyi sona erdirme hakkı kira sözleşmesinin bitiminden itibaren bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanılabilmektedir. Evi yeni satan alan kişilerin kiracıyı tahliye edebilmeleri için kiracıya yapacakları bildirim; süre şekil ve içerik bakımından oldukça önemlidir. Bu konuda mağduriyet yaşamak istemeyen kişilerin bu süreci uzman bir avukatın hukuki danışmanlığı ile ilerletmeleri önemlidir.

İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye

Dördüncü ihtimal ise kiracının iki haklı ihtar ile çıkarılmasıdır. Kiracı ödemekle yükümlü olduğu kira bedelini aynı kira yılı içerisinde iki kez zamanı geldiği halde ödememiş olursa kiraya veren tarafından bedelin ödenmemiş olmasından dolayı yazılı şekilde kiracı tarafına iki haklı ihtarda bulunulur. İki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olan kiracının, dava yoluyla sözleşmesi sona erdirebilir. Eğer kiracınız o ayki kirasını ödemediyse hemen avukatınız ile iletişime geçmelisiniz. Avukatınıza vereceğiniz vekâlet ile kiracınızı hakkında icra takibi başlatarak ya da ihtarname göndererek ilk haklı ihtarı gerçekleştirecek ikinci haklı ihtar çekildiğinde de tahliye davası açılabilecektir. Bu ihtimalde tebligat noter icra daireleri gibi aracılar olacağı için süreci avukatınızla takip etmeniz lehinize olacaktır.

Kiranın Bildirim Yoluyla Feshi & On Yılı Aşan Kira Sözleşmelerinde Tahliye

Beşinci ihtimal sözleşmenin feshidir. Kira sözleşmesi belirli süreli şekilde yapılmışsa kiracıya kira sözleşmesini, sözleşmesinin bitiminden en az on beş gün önce yapacağı yazılı bildirim yoluyla feshetme hakkı tanınmıştır. Bildirim yapılmadığı taktirde kira sözleşmesi aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır. Kira sözleşmesi belirsiz süreli şekilde yapılmışsa kiracı fesih bildirimi ile sözleşmeyi sonlandırabilir. Sözleşmenin feshi 10 yılı aşkın süredir evinde aynı kiracı oturan kişiler için önem arz etmektedir. Kiraya veren sözleşme süresinin bitimini ileri sürerek sözleşmeyi sonlandıramaz. Ancak sözleşme 10 yıldan fazla uzamışsa kiraya veren her uzama bitiminden en az üç ay önce herhangi bir sebep göstermesine gerek olmadan bildirimde bulunarak sözleşmeye son verebilir.

Tahliye Taahhütnamesinden Kaynaklı Tahliye

Altıncı ihtimal ise kiracınız ile aranızda bir tahliye taahhütnamesi varsa veya taahhütnamesi konusunda kiracınız ile bir sözleşme eşiğine gelecekseniz veya geldiyseniz süreci avukat ile yürüterek kiracınızı tahliye edebilirsiniz. Bu ihtimalde de tarih ve süreler ile ilgili ispat koşulları ortaya çıkacağı davayı avukatınızla ilerletmeniz çok daha lehinize olacaktır. Kira davası avukatı müvekkillerinin tahliye davalarında, kira ile ilgili hukuki sorunları çözüme etkili bir şekilde kavuşturmalarında destek sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir